Lægeligt / vaccinationer

Vietnam er stadig et 3.-verdensland, og ligger i et område med tropisk regnskov. Det er derfor nødvendigt at orientere sig om hvilke vaccinationer og andre forhold, som man skal have bragt i orden, inden man drager ud.

Generelt har hjemmesiden udlandsvaccinationen gode og aktuelle informationer, som man bestemt bør læse. For vores vedkommende skulle vi opholde os kort tid i landet, og på gode hoteller. På den anden side ville vi gerne have mulighed for at spise den lokale mad, når lejlighed gav sig.

Derfor blev vi vaccineret mod stivkrampe + difteri, hepatitis A og tyfus. Tyfus-vaccinen medfører svag ubehag: Vi fik vaccinen som piller, men her vil vi nu nok anbefale en decideret indsprøjtning. Det er hurtigere! Prisen for disse vaccinationer beløb sig til 860 kr. for to personer.

Ud over disse vaccinationer er det vigtigt at vurdere malaria-risikoen. Vores ophold var i det sydlige Vietnam, hvor risikoen er lille. Derfor vurderede vi, at det ikke var nødvendigt med malaria profylakse. Vi ville i stedet nøjes med et godt myggemiddel. - Her er det meget vigtigt at finde det rette; vi taler ikke om almindelige danske myg! Apoteket sælger produktet Autan, der er virksomt. Hvis vi skulle have været i højrisiko-områder, så ville jeg have fundet et lokalt myggemiddel med stoffet DEET (som er forbudt herhjemme); det er det mest virksomme.

Af håndkøbs-medicin er det vigtigt at tage lidt, men nok, med. For at undgå narkohunde skal man ikke tage Codimagnyl, men i stedet Panodil. Derudover bør man tage Paraghurt og Immodium med til at fange og klare eventuelle maveonder. For mit eget vedkommende har jeg til tider behov for et mildt antihistamin (Benadryl), og jeg har altid fundet det er god idé at medbringe pebermynteolie til diverse.

Endelig skal man huske på, at det er troperne, man bevæger sig rundt i. Det indebærer typisk en masse sol (husk sololie, hvis man er meget ude) og en masse varme. Det er meget vigtigt at drikke rigtigt, og det vil sige varieret (af hensyn til salt- og mineralbalance) og ofte. Vandet i Vietnam bør ikke drikkes direkte fra hanen (undtagen er de store hoteller) men bør koges. Ellers køb vand på flaske. Cola er godt for sukkerbalancen og mange mener, at det også er godt mod maveproblemer. Spiritus og øl er ikke så godt om dagen - alkohol'en vil ret hurtig give påvirkning i den hårde varme, og samtidig er det vanddrivende - men en kop the er altid godt. Og Vietnam's kaffe er helt fantastisk!