Mad & drikke

Det er bare med at komme igang med at spise og drikke i Vietnam! En af måderne at opleve et land på er at prøve at smage på landets kulinariske frembringelser. Og når man har smagt på varerne, så kender man jo smagen, når man derhjemme vil prøve at lave tingene selv.

Hunde-mad:

Vi har ikke (efter vores bedste opfattelse) spist hund i Vietnam, men det er en mulighed. Efter sigende er dette en specialitet som man kan få i det nordlige Vietnam (Hanoi). Hvis man er interesseret (eller det modsatte), så se efter thit chó eller thit cay på menukortet... Retten fås dog kun i særlige restauranter eller i privat selskab.

Hovedretter

Kyllingesuppe (med ris): I Thailand (og Laos) hedder denne suppe Tom Yam Kai, men det er ikke helt den samme suppe. På Vietnamesisk mener vi at retten hedder cháo gà, hvilket er kyllinge ris suppe. Berit blev overrasket, da hun så den serveret med ris, men det er formentlig grunden.

Tilbehør

Soya: Herhjemme er vi tilbøjelig til kun at smække en flaske Kikoman-soya på bordet, men prøv at servere den i en lille skål, og læg et par skiver chili heri. Chili-saften giver et fint lille spark til soyaen.

Drikkevarer

Vin: Det er ikke en speciel god idé at drikke vin til de indfødte retter - det er naturligvis en smagssag - men det asiatiske køkken anvender kryderier, der er så specielle, at vinens smag typisk døves.
Øl: Derimod er øl glimrende til maden. I Saigon kan man nemt få mange forskellige mærker, også udenlandsk importøl. Af de lokale øl som vi prøvede var:
Kaffe: Vietnam producerer selv kaffe - de er verdens 2.-største producent - og kvaliteten af bønnerne er meget fin. Selve fremstillingen blev på hotellerne gjort på to måder: Den almindelige morgenkaffe fra kaffemaskinerne, og en sindsygt fremragende kaffe, hvis man bestilte den til maden. Styrken er almindelig, og ikke så stærk som man kan få i Laos.

Som souvenir købte vi en pakke kaffebønner, som var særlig derved at den var ristet i kokossmør. Det var mere eller mindre noget af det bedste kaffe, vi endnu har smagt, og derfor er vi naturligvis interesseret i om det er muligt at købe sådanne specialiteter i Danmark - og i givet fald, hvor skal man gå hen? Vi skrev derfor til info@kaffeinfo.dk og fik følgende svar:

Kære Normann Aa. Nielsen.

Det lyder sørme som en spændende type kaffe - selvom jeg aldrig før har hørt om kaffe, der ristes med kokossmør (kaffebønner ristes normalt "tørt"). Man kan imidlertid købe mange kaffer, der er tilsat forskellige former for aromastoffer. Der synes jeg, at du skal tjekke specialkaffe butikker i dit område.

Med hensyn til kaffens oprindelsesland, så er kaffe en af de største varer, der handles på de internationale børser. De store kaffefirmaer køber ind efter den kvalitet, som de ønsker. Noget kaffe bliver solgt som "oprindelseslands kaffe" - men det er stadig en sjældenhed. Det skyldes bl.a., at ristet, formalet kaffe typisk er sammensat af adskllige forskellige typer bønner, både af type (arabica, robusta etc) og ristningsgrad (mørk, lys m.v.). Det gør man for at få en færdig formalet kaffe med en bestemt smag. Kaffe af een type bønner bliver nemlig ofte lidt kedelig. Så når du oplever, at der ikke er så meget vietnamesisk kaffe - så skyldes det, at det er blandet med kaffe fra andre oprindelseslande.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at huske, at det der faktisk giver kaffen smag, er den måde den er ristet og brygget på. Kaffens smag kan ændre fuldstændig karakter, alt efter hvordan den er ristet - og hvordan den er brygget. Prøv evt. at se på vores hjemmeside, hvor der står lidt om kaffeproduktion eller på vores skoleside kaffestudie.dk - hvor der står noget bl.a, om kaffen som handelsvare.

Med venlig hilsen/Best regards
Susanne Lundbeck
PR-konsulent/Journalist DJ
Lowe Forever
Købmagergade 60
1150 København K.

Feltration

Feltration: I Lam Vien Can Gio Nationalpark fik vi en lille smagsprøve på den mad, man lavede under de primitive feltforhold i mangrovesumpene. Den bestod af en lille klat ris sammen med en fiskeart (meget salt, men velsmagende). I de primitive brakvandssumpe brugte man en særlig gryde til at koge vand med til madfremstillingen. Metoden er smart: For det første koger man fisken etc. i det salte vand, men for det andet kondenseres dampene, og man får derved fremstillet fersk drikkevand. Og endelig kommer der ikke ret megen røg fra denne fremstilling. - Hvis man skal skal prøve en sådan feltration (og det synes vi bestemt man skal!), så er det vigtigt at være i sundhedsmæssig god form mht. passende vaccinationer.

Frugt:

Hvis man ikke smager på den friske frugt i Vietnam, så har man et problem! Her dyrkes papaya, mango, melon (og det er helt specielt), ananas, æbler og alt muligt andet som kokos, longan og bananer. Det er bare at prøve!